Covid Acasă

Un ghid colaborativ pentru îngrijire - COVID-19

Lista de cumpărături

Sfatul standard este să te aprovizionezi cu produsele esențiale pentru o perioadă de aproximativ 2-4 săptămâni, cum ar fi alimente și alte materiale de bază de uz casnic, care sunt necesare în situații de urgență cum e aceasta (o pandemie globală). Practic, dorești să ai provizii din ceea ce ai în mod normal nevoie, dar cu o emfază pe alimentele cu valabilitate mai îndelungate, care pot fi păstrate. De asemenea, vrei să vă gândești la anumite lucruri pe care, în mod normal, nu le ai la îndemână, și anume, alte consumabile (de exemplu, termometru pentru febră) și echipament de protecție personală (EPP; e. g., mască și mănuși).

Alimente

În timp ce dieta ți se va schimba probabil datorită schimbărilor în disponibilitățile alimentare (mai puține drumuri pentru cumpărături de alimentare și opțiunea de livrare la domiciliu pentru limitarea contactului, fără restaurante), în majoritatea țărilor în acest moment te poți bucura în continuare de o dietă diversă și hrănitoare. Iată câteva sugestii și sfaturi pentru păstrarea unei alimentații sănătoase timp de 2-4 săptămâni, care îți sunt la îndemână. Consultă pagina principală pentru mai multe [sugestii și sfaturi] (/ mâncare) pentru a rămâne sănătos din punct de vedere al nutriției.

Produse de uz casnic

Toată lumea s-a gândit deja să se aprovizioneze cu hârtie igienică, ceea ce duce cu infamitate la penurie și chiar tulburări sociale (de la certuri în public la la crima organizată) în diverse locuri din întreaga lume. Nu fi acea persoană. Când vine vorba de produse despre care știi că este posibil să nu fie suficiente din cauza cumpărării de panică (cum ar fi hârtia igienică), cumpără puțin în fiecare săptămână. Împarte cu vecinii, dacă ei nu au. Lucrurile vor fi nebunești de-a lungul acestei crize din când în când, dar oamenii din întreaga lume folosesc această oportunitate pentru a-i întreba pe cei din jurul lor de ce au nevoie - acest fel de bunătate construiește puterea și rezistența de care avem nevoie cu toții ca să depășim împreună prin această situație. Și (spre deosebire de măști), nu există o penurie globală de hârtie igienică.

Acestea fiind spuse, probabil că are sens să ai o copie de rezervă a obiectelor tale esențiale obișnuite. Asta înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni, dar elementele esențiale includ:

Alte produse

În afară de faptul că trebuie să te aprovizionezi cu produsele esențiale pentru o perioadă de aproximativ 2-4 săptămâni, cum ar fi alimente și alte materiale de uz casnic, iată câteva lucruri necesare și la îndemână, dacă vei avea grijă de cineva cu COVID-19. Niciunul din lucrurile de mai jos nu este foarte scump sau nu necesită instruire specială pentru a fi folosit.

Am inclus câteva exemple (în general pe versiunea germană a Amazonului), dar asta nu înseamnă că este o recomandare de cumpărare și noi nu facem bani dacă dați clic pe niciunul din produsele de mai jos. Când sugerăm un produs, nu ne referim la nimic altceva decât la * „ceva de genul acesta.” * Utilizați orice altă cale de a cumpăra ceva similar online sau în magazine.

 

Absolut necesar

   > Sunt lucruri pe care toată lumea le are în casă, dar pentru a fi siguri: odată ce oamenii se îmbolnăvesc, va trebui să schimbi lenjeria de pat destul de des și este posibil să folosești și mai multe prosoape.    

 

Este bine să ai

Notă importantă

O notă importantă cu privire la primele două obiecte de pe lista de mai sus: unii specialiști din domeniul medical cu care am vorbit avertizează că persoanele care nu au pregătire medicală pot face mai mult rău decât bine atunci când iau măsurători de SpO2 (saturația de oxigen din sânge) sau tensiunea arterială. Totuşi includem dispozitivele, deoarece acestea sunt pentru uz comun și considerăm că în anumite situații, sistemul de sănătate nu va putea face față numărului de persoane care se îmbolnăvesc și e un avantaj să ai asemenea dispozitive la îndemână pentru a putea înregistra tendința bolii.

Dacă vrei să poți măsura tensiunea arterială și SpO2, atunci măcar familiarizează-te corect cu dispozitivul. Folosește-l pentru a învăța care sunt valorile normale pentru tine și cei dragi, înainte ca cineva să se îmbolnăvească. Citește sfaturile noastre despre când ** și când să nu ** soliciți ajutor, pe baza informațiilor pe care le furnizează aparatul.

 

EPP (Echipament de protecție personală)

Achiziționarea de EPP este mai complicată din mai multe motive.

În primul rând, mai mult ca sigur, pentru tine este ceva nou. Probabil nu ești familiar cu ce tipuri de protecție sunt necesare în astfel de situații. Este important să aflii ce tipuri de PPE ai nevoie în ce situații, cum să-l potrivești corect, astfel încât să funcționeze, cum să-l donezi și să-l elimini în siguranță și cum să-l dezinfectezi sau să îl arunci după utilizare.

În al doilea rând, sfaturile variază foarte mult în acest sens. În unele țări, în anumite puncte ale pandemiei, purtarea măștilor în public este sau a fost obligatorie. În alte țări, a fost puternic încurajată ca o normă socială, cu puține abateri. În altele, purtarea măștilor este obligatorie dacă aveți grijă de un pacient COVID-19. Și în alte țări, autoritățile de sănătate publică le-au spus oamenilor că purtarea măștilor nu îi va proteja. Protecția oferită de măști și alte PPE este imperfectă, dar importantă, în special pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte grupuri cu risc, cum ar fi persoanele imunosupresate, precum și pentru cei cu boli de inimă sau pulmonare.

În al treilea rând, unii să fac cumpărături din panică, iar unele companii au adaptat prețurile, ceea ce face ca echipamentele esențiale precum măștile să nu fie disponibile în anumite locuri, nici pentru medicii și asistenții care au cu adevărat nevoie de ele. Dacă pandemia este încă în stadiu incipient, guvernul tău poate oferi măști persoanelor celor care trăiesc cu / sau au grijă de pacienții cu COVID-19. Secțiunea de aici descrie produse pe care poți încerca să le obții dacă trebuie să ai grijă de alte persoane. Secțiunea de aici descrie lucruri pe care ai putea încerca să le faci sau să le faci - dacă ești bolnav, trebuie să ai grijă de alte persoane bolnave sau care se află într-un grup cu risc. ** Ascultă anunțurile oficiale despre ceea ce * să nu * cumperi ** ca respectivele produse să nu devină indisponibile pentru medici și asistenți medicali care au mai mare nevoie de ele.

Când să folosești PPE

Organizația Mondială a Sănătății are instrucțiuni despre când trebuie să porți o mască și cum să o folosești. Trebuie să porți o mască dacă ești bolnav de COVID-19 - confirmat sau suspect (febră, tuse, dificultăți de respirație) și neaparat_trebuie_să_ieși; astfel protejezi persoanele din jur. Poartă o mască oricând te afli în aceeași cameră cu cineva bolnav de COVID-19, confirmat sau suspect; acest lucru este chiar obligatoriu în unele protocoale COVID-19 de îngrijire la carantină la domiciliu în anumite țări. Dacă locuiești undeva cu cerințe suplimentare, cum ar fi purtarea unei măști în public, guvernul tău te va anunța. Verifică în ce circumstanțe autoritățile vor oferi măști. Dacă te aflați într-un grup care are o expunere mai probabilă, atunci probabil că are sens să porți o mască atunci când ieși (dacă trebuie să ieși), în timp ce pandemia este în desfășurare. În mod similar, dacă te afli într-un grup care are o expunere mai probabilă, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii sau funcționarii de la magazinele alimentare, atunci probabil că are sens să te consideri un potențial transportator asimptomatic și să porți o mască în public pentru a-i proteja pe ceilalți. Consensul general este din ce în ce mai puțin altruist (și în unele locuri, obligatoriu) să îți acoperiți nasul și gura atunci când ieși în public, pentru a te proteja împotriva infectării, dar și pentru a-i proteja pe alții împotriva posibilității de a-i infecta dacă ești asimptomatic. Vezi textul principal despre alte lucruri la care să te gândești când vine vorba de conținerea răspândirii virusului cât mai mult posibil.

Studiile arată că măștile respiratorii cu filtrare ridicată, precum N95, sunt cele mai eficiente pentru a preveni transmiterea bolilor respiratorii, urmate de măști chirurgicale cu filtrare ridicată, și apoi măști chirurgicale cu filtrare scăzută. Cercetările arată, de asemenea, că o mască de casă este mai bună decât nici o mască, atunci când vine vorba de filtrarea particulelor potențial periculoase. Așadar, dacă nu poți găsi o mască, încearcă să faci una singur.

Dacă nu faci altceva decât să porți o mască atunci când este cazul și să practici o igienă bună a mâinilor, pentru majoritatea oamenilor, aceasta este cea mai mare parte a luptei cu EPP. În plus, are sens să porți mănuși atunci când scoți gunoiul, deoarece aceasta implică atingerea obiectelor, cum ar fi butucurile de mâncare și capacele pentru recipientele de gunoi, care sunt în special susceptibile să transmită boala, deoarece multe persoane le ating. Purtarea mănușilor are sens și atunci când ai grijă de cineva bolnav. Halatele, șepci și dispozitivele pentru protecția ochilor probabil au sens doar pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care au grijă de cineva cu COVID-19 acasă. Lucrătorii din domeniul sănătății și alții cu expuneri deosebit de ridicate pot avea chiar nevoie de a lua măsuri suplimentare de EPP, atunci când este posibil, cum ar fi îmbrăcarea dublă, deoarece expunerile inițiale mai intense pot fi asociate cu rezultatele mai grave ale bolii (poate prin provocarea unor încărcături virale mai mari).

Cum se le potrivești corespunzător

O mare parte din EPP sunt potrivite pentru toate dimensiunile (cum ar fi șepcile) sau vin pe dimensiuni, cum ar fi mici, medii și mari (cum ar fi mănuși și halate). Masca respiratorie e cea mai dificilă piesă din EPP. Fă-ți timp pentru a viziona câteva videoclipuri despre cum să potrivești corect una pe față cu degetele, acoperindu-ți strâns nasul și pomeții. Nu strânge podul. Potrivirea măștii respiratorii e deosebit de importantă pentru păstrarea particulelor potențial periculoase afară (în cazul ieșirii în public sau pentru a avea grijă de pacienți) sau înăuntru (în cazul în care ești bolnav sau purtător asimptomatic).

Cum să-l pui pe tine și să-l dai jos în siguranță

Pentru a-l pune: Crează o zonă curată (în afară de hainele „murdare” / pentru îngrijirea pacientului / în afara hainelor de zi zu zi) înainte de a îmbrăca EPP. Spală-ți mai întâi mâinile, apoi pune-ți masca și ține-ți mâinile de pe mască în timp ce o porți. Apoi îmbracă halatul și orice alt echipament de protecție - păstrându-l „curat”. Acest lucru înseamnă, de exemplu, ruperea spătarului gâtului la spate, astfel încât să puți pune brațele în el, fără să-l iei peste cap (pentru a evita să te îmbraci halatul împotriva măștii). Păstrează întotdeauna o igienă bună a mâinilor în timp ce porți EPP.

Pentru a-l da jos: mai întâi scoate-ți mănușile și spală-ți mâinile. Apoi scoate-ți halatul și spală-te din nou pe mâini. Apoi îndepărtează orice EPP rămas și spală-te din nou pe mâini. Apoi dă-ți jos hainele „murdare” și spală-te din nou pe mâini. Apoi, pune-ți hainele „curate” și continuă spre o zonă pe care o știi că este „curată”.

Cel mai bun mod de a reutiliza EPP în timpul acestei pandemii este probabil să marchezi șapte măști sau seturi de EPP - una / unul pentru fiecare zi a săptămânii. Rotește-le după purtare pentru a sta într-un loc curat pentru o săptămână. Virusul ar trebui să fie mort după această perioadă de timp. În prezent, nu par să existe lipsuri de alte EPP, dar s-ar aplica aceeași strategie de decontaminare a rotației. În mod alternativ, dacă ai nevoie de masca / respirator decontaminate mai repede, pune-le în cuptorul la 70 ° Celsius (aproximativ 160 ° Farenheit) timp de 30 de minute. Pentru suprafețe dure, cum ar fi scuturile feței și ochelarii, soluțiile normale de dezinfectare precum Windex ar trebui să omoare virusul. Pentru suprafețe moi, cum ar fi măștile de bumbac, pulverizarea sau înmuierea cu alcool sau peroxid de hidrogen diluat ar trebui să facă truc. Totuși, pare probabil că utilizarea de căldură, substanțe chimice sau alte tehnici de decontaminare potențiale mai rapide va duce la uzura generală mai slabă a EIP decât rotirea unui set săptămânal în și într-un loc curat. Mai puțină uzură înseamnă o protecție mai bună a EIP.